Loading...
EUC foto

PlanApp biedt student overzicht en zekerheid

Het Erasmus University College biedt met de bachelor Liberal Arts & Sciences studenten een verscheidenheid aan vakken in tal van disciplines. Van de 180 studiepunten liggen er maar 60 vast. Na het eerste jaar gaan studenten verder met een specialisatie, waarbinnen ook maar een beperkt aantal vakken verplicht is. Er valt dus wat te kiezen en de studenten kunnen zelf hun programma samenstellen. Voor veel studenten bleek die puzzel best lastig.

Tristan Kik is Senior Lecturer Economics & Business. Daarnaast is hij Learning Innovation Manager en in die rol heeft hij de kar getrokken bij de implementatie van de PlanApp. “Centraal stond de vraag hoe we het studenten gemakkelijker konden maken om zelf hun studieplan te maken. Dat gebeurde voorheen met Excel en daar liep menig student in vast. Daarnaast wisselt elk jaar de onderwijscatalogus, dus zochten we naar een oplossing die zo dicht mogelijk bij de bron lag.”

Eindhoven

“In Eindhoven zijn ze op de TU in 2015 begonnen met OSIRIS”, weet Gerrit Lauwers van CACI. “Ze hadden daar toen al een soort app voor de planning, maar die voldeed niet helemaal meer. Binnen de bacheloropleiding kan je met Honours Academy ook je opleiding aanvullen met extra vakken. Met hen zijn we begonnen met de PlanApp. Later, in 2019, zijn we ook samen met Wageningen University & Research en Erasmus University College met de PlanApp aan de slag gegaan.”

OSIRIS

“We hadden aanvankelijk zo onze twijfels of OSIRIS wel geschikt zou zijn voor onze examenprogramma’s”, gaat Tristan verder. “Wat echter bleek is dat we onze examenprogramma’s geschikt moesten maken voor OSIRIS. Het heeft ons gedwongen om alles op uniforme wijze in te voeren. Dat heeft veel tijd gekost, maar was ook een waardevol proces. Hoewel het veel werk was, zag iedereen vanaf het eerste moment de toegevoegde waarde en de potentie van de tool. Met de collega’s van het onderwijsbureau hebben we de klus geklaard. Door corona heeft het allemaal wat langer geduurd, maar inmiddels maakt de tweede lichting eerstejaarsstudenten gebruik van de app.”

Instructie

“De reacties van de studenten zijn positief. De app biedt overzicht en de student weet zeker dat het onderwijsprogramma voldoet aan alle eisen om af te studeren. Waar nog een punt van zorg zit, is dat je als student zó flexibel kunt plannen, dat je uiteindelijk vergeet om de verplichte vakken op tijd in te plannen. Ook heb ik de nodige tijd besteed aan een goede instructie voor het gebruik van de app. Eerst in tekst, maar studenten lezen niet. Nu is er een korte instructievideo en dat werkt beter.”

Meerwaarde

“De implementatie van de PlanApp heeft ons meer gebracht dan alleen de tool. Zo heeft het ons geleerd dat we het de studenten soms best ingewikkeld maken. We hebben de noodzaak ingezien om processen en procedures te vereenvoudigen. Daarnaast heeft het meer eenheid en structuur gebracht in de examenprogramma’s”, concludeert Tristan. Gerrit vult hem aan: “Dit traject bij Erasmus University College is een mooie proeftuin geweest, wat goed laat zien welke uitdagingen en mogelijkheden er zijn bij flexibilisering van het onderwijs. We zien dat ook steeds meer hbo-instellingen hiermee bezig zijn en ik ben ervan overtuigd dat we met de PlanApp van OSIRIS een waardevolle tool bieden om dit te faciliteren.”

De website van CACI maakt gebruik van cookies. Wil je meer weten over cookies binnen deze website? Meer informatie